Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Γιατροί vs Νοσηλευτές= 67-




Το Νομοσχέδιο Βορίδη με τις αναρίθμητες τροπολογίες, μεταξύ αυτών και τη ρύθμιση για την παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης των νοσοκομειακών γιατρών, υπερψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ, χωρίς όμως το άρθρο για τη δημιουργία κλάδου νοσηλευτών.Γιατροί vs Νοσηλευτές= 67-0
Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, που ολοκληρώθηκε με την ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Ίδρυση Παρατηρητηρίου για την Άνοια…», οι καταθέσεις τροπολογιών διαδέχονταν η μια την άλλη, φθάνοντας τις 103!
Μεταξύ των 25 που έγιναν τελικά δεκτές ήταν και η τροπολογία Γρηγοράκου, με την οποία το συντάξιμο όριο ηλικίας για τους γιατρούς του ΕΣΥ αυξάνεται στα 67 έτη από τα 65 και στην οποία άσκησε αυστηρή κριτική ο πρόεδρος της Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Ιατρών.
Ο Δ. Βαρνάβας κατηγόρησε τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας πως «δεν κόπτεται για προσλήψεις, αλλά για ρουσφέτια στον κύκλο των ημετέρων του».
Βέβαια, δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την απόρριψη της προηγούμενης νομοθετικής απόπειρας Γρηγοράκου για αύξηση της συντάξιμης ηλικίας των γιατρών από τον ίδιο το Μ. Βορίδη.
Αυτή τη φορά, όμως, η τροπολογία πέρασε και έτσι οι γιατροί του ΕΣΥ «μπορούν να ζητήσουν να παραμείνουν στην υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση κατ’ ανώτατο όριο του 67ου έτους της ηλικίας τους». Αρκεί να το έχουν αιτηθεί 6 μήνες πριν τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αποχώρησης.
Από την άλλη, οι διαφωνίες κομμάτων της αντιπολίτευσης και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, μεταξύ αυτών και νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ), φαίνεται πως «έπιασαν τόπο» και το άρθρο του νομοσχεδίου, με το οποίο θα δημιουργείτο κλάδος Νοσηλευτών Π.Ε., εξαιρώντας τους Δ.Ε., απεσύρθη…
Άμεση ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), που εξέδωσε ανακοίνωση με το χαρακτηριστικό τίτλο «Ο Υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, όμηρος συντεχνιακών και κομματικών μικροσυμφερόντων».
Για τους Νοσηλευτές, άλλη μια ιστορική ευκαιρία πήγε χαμένη, μετά την απόσυρση του άρθρου, αντί να επιλεγεί η λύση της ένταξης στον κλάδο και των νοσηλευτών ΔΕ.
Όπως τονίζουν, «καταδεικνύεται περίτρανα ότι μοναδική πρόθεση του νομοθέτη δεν ήταν η αποκατάσταση μιας αδικίας που ταλανίζει το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας, και η διευθέτηση σειράς εργασιακών ζητημάτων που εκκρεμούν επί δεκαετίες, αλλά η προεκλογική τακτοποίηση συντεχνιακών και κομματικών εκκρεμοτήτων μιας μικρής ομάδας «γαλάζιων» στελεχών που εδώ και καιρό επιχειρούν λυσσαλέα να χειραγωγήσουν το σύνολο της νοσηλευτικής κοινότητας, ευτυχώς μάταια»…
Κατά τα λοιπά, μεταξύ των βουλευτικών τροπολογιών που κατατέθηκαν, έγιναν δεκτές και ψηφίσθηκαν βρίσκονται και η πρόσληψη στο ΕΣΥ γιατρών και υπηρεσιών υγείας με μπλοκάκι χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου, αλλά και οι διορισμοί με έλεγχο δικαιολογητικών από το συμβούλιο κρίσεων.
πηγη:ygeianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου