Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ρατσιστική επίθεση σε γιατρό στα Χανιά - Καταδικάζει το περιστατικό η τοπική κοινωνία



Σοκ προκαλεί η είδηση για δολοφονική επίθεση σε βάρος ιατρού στα Χανιά, ανήμερα της εθνικής επετείου, μόνο και μόνο επειδή εθεάθη να περπατά μαζί με μετανάστη. 
Ο μετανάστης είχε δεχθεί νωρίτερα λεκτική βία από ομάδα ατόμων, ενώ περπατούσε στο δρόμο. Στο πλευρό του βρέθηκε ο γιατρός και προσωπικός του φίλος μαζί με τη σύζυγό του, για να τον συνοδεύσει με ασφάλεια προς τον προορισμό του. Η ομάδα των νεαρών Χανιωτών, τους είδε και τους έδειξε, αλλά κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε... Σύμφωνα με τη μαρτυρία του θύματος, συνολικά του επιτέθηκαν 4 άτομα: ο πρώτος πισώπλατα με ένα ξύλινο ρόπαλο και στη συνέχεια οι υπόλοιποι με κλοτσιές και μπουνιές. Το γιατρό έσωσε από τα χέρια του Χάροντα, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που είδε το περιστατικό και έβαλε τις φωνές.
Ο γιατρός - που δηλώνει σοκαρισμένος από την απρόκλητη επίθεση άγριας βαναυσότητας που δέχτηκε - νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλική κάκωση και ένα αιμάτωμα, μώλωπες σε διάφορα σημεία του σώματος, κάταγμα κρόταφου. Ευτυχώς, η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει κάποιο κίνδυνο.
Ήδη, έχει αναγνωρίσει τους 3 από τους δράστες της επίθεσης, οι οποίοι οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στον Εισαγγελέα και κατηγορούνται για απρόκλητες σωματικές βλάβες σε βάρος του γιατρού.
Την ανάγκη να μιλήσει δημόσια για τη φασιστική επίθεση, την οποία χαρακτηρίζει σχεδιασμένη, εκφράζει με ανακοίνωσή της η οικογένεια του θύματος, η οποία τονίζει: «Ο Δημήτρης μας στοχοποιήθηκε και χτυπήθηκε από τους φασίστες γι' αυτό που είναι και αντιπροσωπεύει στην κοινωνία των Χανίων. Στοχοποιήθηκε και χτυπήθηκε γιατί ως γιατρός ταγμένος να υπηρετεί την ανθρώπινη ζωή, ταγμένος στη δημόσια φροντίδα της υγείας, δεν θα μπορούσε να μην έχει αντιρατσιστική και αντιφασιστική δράση. Δε θα μπορούσε να μην είναι παρόν σε όλες αυτές τις πράξεις που υπερασπίζονται το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα της καταγωγής του να ζει ελεύθερος και αξιοπρεπής. Ο Δημήτρης έμπρακτα έχει δηλώσει το σεβασμό του στον άνθρωπο είτε αυτός είναι Έλληνας είτε μετανάστης. Αυτό είναι το προσωπικό και πολιτικό ήθος τον επιχειρήθηκε να εξοντωθεί με τη δολοφονική επίθεση στο πρόσωπό του».
Τον αποτροπιασμό τους για το περιστατικό εκφράζουν μαζικοί φορείς, σωματεία, και σύλλογοι στα Χανιά. Την τιμωρία των δραστών – όχι μόνο της συγκεκριμένης επίθεσης, αλλά και του συνόλου των περιστατικών ρατσιστικής και φασιστικής βίας – ζητά η Κίνηση Νέων Ιατρών (ΚΙΝΙ).
Με αφορμή τον άνανδρο ξυλοδαρμό του γιατρού που στάθηκε δίπλα στο μετανάστη, οι Χανιώτες διοργανώνουν συλλαλητήριο ενάντια στο ρατσισμό και στο φασισμό το Σάββατο 28/3 και ώρα στις 12:00, στην Πλατεία Αγοράς.

Πηγές: candianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου