Σάββατο 23 Μαΐου 2015

O βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός για τα ψυχιατρικά νοσηλευτικά ιδρύματα.



"Κόντρα" Θεοδωράκη - Μανιού
Χαρακτήρα προσωπικής αντιπαράθεσης παίρνει η υπόθεση των τραγικών ελλείψεων προσωπικού στα δύο μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, στο φόντο του τραγικού ατυχήματος που σημειώθηκε πρόσφατα στο «Δαφνί».
Με άρθρο του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής του Τμήματος Υγείας του Κόμματος, Νίκος Μανιός, εκτοξεύει ευθείες «βολές» προς το Διοικητή των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων για το περιστατικό, αμφισβητώντας τόσο τις προθέσεις όσο και τις ικανότητές του.
n maniosΣύμφωνα με τον κ. Μανιό αργά ή γρήγορα το μοιραίο θα συνέβαινε, λόγω της «απαξίωσης και της μεθοδευμένης προσπάθειας διάλυσης των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας», με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, των υπουργών τους και των διοικήσεων που αυτές είχαν ορίσει. Ο ίδιος, μάλιστα, επισημαίνει ότι αρκετοί είχαν προειδοποιήσει αρμοδίως για το πώς οι ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και ο περιορισμός των φαρμακευτικών επιλογών οδηγούν σε συγκεκριμένες «θεραπευτικές» επιλογές, με προέχουσα την αυξανόμενη χρήση της καθήλωσης.
«Ειδικά για τα ΨΝΑ Δαφνί και Δρομοκαΐτειο, οι σχετικές ανακοινώσεις-καταγγελίες των σωματείων και των ιατρικών φορέων, που συνοδεύτηκαν από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, σχηματίζουν τουλάχιστον έναν ογκώδη τόμο» αναφέρει χαρακτηριστικά, επικρίνοντας παράλληλα το Διοικητή των ΨΝΑ για τους χειρισμούς του διαχρονικά. Συγκεκριμένα λέει: «Ο εδώ και δύο χρόνια περίπου διοικητής των ΨΝΑ Δαφνί και Δρομοκαΐτειο, εκλεκτός του κ. Αδωνι Γεωργιάδη, κ. Παύλος Θεοδωράκης ήταν, όχι μόνον αποδέκτης των αιτημάτων για στελέχωση των νοσοκομείων, αλλά και ο άνθρωπος που επανειλημμένα καταγγέλθηκε ως υπαίτιος της αποδόμησής τους. Σήμερα εξακολουθεί να κάθεται («καθηλωμένος»;) στη θέση του και να πραγματοποιεί ΕΔΕ για το συμβάν».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει παράλληλα πως ούτε οι σπουδές του Π. Θεοδωράκη δικαιολογούν τη θέση του, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος άνθρωπος αποτελεί και τον εκπρόσωπο της χώρας στον ΠΟΥ για την Ψυχική Υγεία.
«Ένας άνθρωπος που ουδέποτε είχε θεραπευτική σχέση με ψυχικά πάσχοντες, μια και οι σπουδές του δεν είναι σχετικές, αλλά μόνο διοικητικά καθήκοντα άσκησε σε ψυχιατρικά νοσοκομεία. Ούτε βέβαια κατά κανέναν τρόπο εκπροσωπεί τον χώρο των πασχόντων. Ποιους στα αλήθεια εκπροσωπεί;» λέει σχετικά.
Ο Νίκος Μανιός καλεί το Διοικητής στο «Δαφνί» να υποβάλλει την παραίτησή του άμεσα για λόγους ευαισθησίας, τονίζοντας ότι εάν αυτό δεν συμβεί είναι ευθύνη της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποπομπή του.
«Είναι ζήτημα πλέον της κυβέρνησης [...] να τον αποπέμψει άμεσα από τη θέση του. Δεν γνωρίζουμε ποιοι ιμάντες τον κρατούν καθηλωμένο στην καρέκλα του διοικητή. Αλλά πρέπει να κοπούν τώρα» σημειώνει.
Για κριτική που φθάνει στα όρια της ανθρωποφαγίας, κάνει λόγο από την πλευρά του ο Διοικητής των ΨΝΑ, κατηγορώντας το συντονιστή του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ για ολίσθημα.
p theodorakisΟ ίδιος αποφεύγει να σχολιάσει συγκεκριμένα όσα εμμέσως του καταλογίζονται για συνεισφορά στην προσπάθεια «απαξίωσης και διάλυσης των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας» επί προηγούμενης κυβέρνησης. Συνάμα, υπεραμύνεται των πρόσφατων ενεργειών του, τονίζοντας ότι τα πορίσματα της ΕΔΕ είναι στη διάθεση του καθενός.
«Όχι μόνο έχουν γίνει όλες οι ενέργειες που προβλέπονται με βάση τις αναφορές του προσωπικού της κλινικής αλλά ακόμα περισσότερες, με τελευταία, το αίτημα μου για διενέργεια ανεξάρτητης πραγματογνωμοσύνης για τον εν λόγω ασθενή στις 2 Μαρτίου 2015, προκειμένου να διερευνηθούν εναλλακτικές μέθοδοι κλινικής διαχείρισης, με σκοπό τη βελτίωση της παρεχομένης φροντίδας ψυχικής υγείας», λέει χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά δε την κριτική που του ασκείται περί άγνοιας του χώρου και του αντικειμένου της Ψυχικής Υγείας, ο κ. Θεοδωράκης κάνει λόγο για παραπληροφόρηση, επικαλούμενος το βιογραφικό του: «Πέραν από τις σπουδές μου στο London School of Εconomics and Political Sciences στην πολιτική και τα οικονομικά της υγείας, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στις Aρχές της Tεκμηριωμένης Iατρικής και στο Πανεπιστήμιο του Linkoping της Σουηδίας στην Aξιολόγηση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είμαι απόφοιτος Ιατρικής και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της ειδικότητός μου εκπαιδεύτηκα στην ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και έχω εργαστεί ως Ιατρός στην Ελλάδα, την Σουηδία και την Μ. Βρετανία. Στη Μ. Βρετανία δε τον παραπέμπω στα Νοσοκομεία Royal Free Hospital Trust, University College Hospital Trust, Royal London Hospital Trust, Whittington Hospital Trust και Leeds Mental Health Trust, όπου έχω εργαστεί μεταξύ των ετών 2001-2004 είτε ως Locum SHO in Psychiatry είτε ως Staff grade in Psychiatry».
Ο κ. Θεοδωράκης υπογραμμίζει τέλος ότι είναι λάθος η άποψη πως μόνο ένας γιατρός μπορεί να ασκεί Διοίκηση σε νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου