Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Ο Διευθυντής της 12ης Περιφέρειας ΕΚΑΒ : Αναντίστοιχος των αναγκών ο αριθμός προσλήψεων. Εντός Αυγούστου κατά πάσα πιθανότητα η άφιξή των νεοπροσληφθέντων



Μ. Τσανικλίδης: “Δεν επαρκούν αυτά τα άτομα δεδομένης της αύξησης των περιστατικών λόγω καλοκαιρινής περιόδου”

Στοιχειωδώς ενισχύεται το ΕΚΑΒ στα Κυκλαδονήσια μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης προκήρυξης για την πλήρωση - με σειρά προτεραιότητας - 186 θέσεων τακτικού προσωπικού, με 14 εξ αυτών να αφορούν στο νομό και μάλιστα σε νησιά πρώτης τουριστικής γραμμής.( 2 για Νάξο)

Οι τεράστιες ελλείψεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια επανειλημμένως σε επίπεδο πληρωμάτων ασθενοφόρων και διασωστών, αν και απασχολούν έντονα τόσο την πλευρά του ΕΚΑΒ, όσο όμως και τις τοπικές κοινωνίες, φαίνεται να μη συναντούν την επιθυμητή “απάντηση”, αφού η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας, θέτει εμπόδια στην πλήρωση των κενών θέσεων.

Εν μέσω τουριστικής περιόδου δε, οπότε και η παρουσία του ΕΚΑΒ εκ των συνθηκών γίνεται πιο έντονη, ο αριθμός των ατόμων που αναμένεται να προσληφθούν σε 8 νησιά των Κυκλάδων, σύμφωνα με τον διευθυντή της 12ης Περιφέρειας ΕΚΑΒ, Μανώλη Τσανικλίδη, “δεν επαρκεί για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών”. Ο ίδιος, μίλησε αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη” επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά, πως η ουσιαστική ενίσχυση του ΕΚΑΒ προϋποθέτει παρεμβατικές ενέργειες αλλά και πρόσληψη μόνιμου κι έκτακτου προσωπικού.

Μικρές τονωτικές ενέσεις που όμως δεν επαρκούν...

Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα της σχετικής προκήρυξης, αναμένεται η πρόσληψη 14 ατόμων στο ΕΚΑΒ, τα οποία θα προωθηθούν σε οκτώ νησιά του νομού, ανάμεσα στα οποία και η Σύρος. Ειδικότερα, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα έχει το επόμενο χρονικό διάστημα δύο επιπλέον άτομα στα ασθενοφόρα οχήματα, ενώ με αντίστοιχο αριθμό ατόμων θα ενισχυθούν ακόμη και η Μύκονος, η Θήρα, η Νάξος, η Τήνος και η Πάρος. Παράλληλα, από τους ανηρτημένους πίνακες για το τακτικό προσωπικό του ΕΚΑΒ, θα μετακινηθούν δύο άτομα στο νησί της Ίου και στο νησί της Άνδρου.

“Σας απαντώ ευθέως, δεν επαρκούν” δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Μανώλης Τσανικλίδης αναφερόμενος στον αριθμό των διορισθέντων, προσθέτοντας παράλληλα πως, “Οι υπηρεσιακές ανάγκες μας δεν καλύπτονται από τα άτομα που έρχονται τώρα”. Όπως κατέστησε σαφές, “το ΕΚΑΒ έχει ζητήσει κατ΄ επανάληψη και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού – πλην των ατόμων σήμερα – αλλά και εποχικού προσωπικού”, καθώς οι ανάγκες των νησιών και τα περιστατικά που απαιτούν την παρουσία των διασωστών και των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, αυξάνονται κατακόρυφα λόγω της αύξησης των επισκεπτών.

“Οι Κυκλάδες και τα νησιά του Αιγαίου γενικότερα έχουν ανάγκη πρόσληψης κι εποχικού προσωπικού. Όταν ο πληθυσμός της Σύρου ή της Μυκόνου ή της Νάξου για παράδειγμα διπλασιάζεται, τριπλασιάζεται ή και τετραπλασιάζεται πολλές φορές, αυτό σημαίνει ότι εμείς, ως υπηρεσία ασθενοφόρων πρέπει να έχουμε το ανάλογο προσωπικό” συμπλήρωσε ο διευθυντής της 12ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, υποστηρίζοντας πως, “αυτό μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει ποτέ από την Πολιτεία παρόλο που το έχουμε αιτηθεί”.

“Ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας, ενισχύεται ο Τουρισμός”

Σε επίπεδο προσπαθειών για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ την καλοκαιρινή περίοδο, ο κ. Τσανικλίδης ανέφερε πως, η διοίκηση “προσπαθεί να προχωρά σε μετακινήσεις από άλλες περιοχές της χώρας όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του νησιώτικου χώρου”. Ωστόσο, σε αυτήν την προσπάθεια, ο ίδιος επεσήμανε ότι κρίνεται απαραίτητη η συμβολή των φορέων των τοπικών κοινωνιών, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιφορτιστούν με την παροχή κινήτρων, που αφενός θα διευκόλυναν την παραμονή των πληρωμάτων στα νησιά κι αφετέρου, θα ενίσχυαν την ίδια την υπηρεσία κι ως εκ τούτου, θα υπήρχε αμεσότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
“Προσπαθούμε με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες περιοχές της χώρας όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα πάντα με τη συναίνεση των υπαλλήλων, να τους μετακινήσουμε σε κάποια νησιά. Αυτό όμως προϋποθέτει στην παρούσα κατάσταση φορείς όπως ο Δήμος, οι Ενώσεις Ξενοδόχων κλπ. να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση με την παροχή καταλυμάτων κ.α.”. Κάτι τέτοιο όπως τόνισε, θεωρείται αναγκαίο, εξηγώντας πως, σε νησιά με αυξημένο κόστος ζωής, δεν θα ήταν εφικτή η διαμονή τους υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. “Σκεφθείτε να έρθει κάποιος να παρέχει υπηρεσίες στη Μύκονο και να χρειαστεί να πληρώνει και διαμονή. Ο μισθός του, δεν επαρκεί” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, λέγοντας παρακάτω πως, “Για όλα τα νησιά των Κυκλάδων έχουμε κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την καλοκαιρινή περίοδο. Χρειαζόμαστε πάντα τη βοήθεια των τοπικών παραγόντων”. Υποστήριξε μάλιστα, πως, “όσο περισσότερο ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας, τόσο περισσότερο επιλέγει ο τουρίστας να επισκεφθεί κάποιο νησί”.

Εντός Αυγούστου κατά πάσα πιθανότητα η άφιξή τους

Κληθείς να προσδιορίσει τον χρόνο άφιξης των νέων ατόμων που θα στελεχώσουν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νησιά των Κυκλάδων, καθώς ήδη διανύουμε την καλοκαιρινή σεζόν, ο Μανώλης Τσανικλίδης, εξήγησε πως δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ημερομηνία, καθώς απομένει ο ενδελεχής έλεγχος των απαιτούμενων εγγράφων και πιστοποιητικών που έχουν προσκομίσει οι διορισθέντες. “Το ΕΚΑΒ ακόμη και από την γνωστοποίηση των προσωρινών αποτελεσμάτων, είχε ζητήσει από τους ενδιαφερόμενους να προσκομίσουν τα πτυχία τους, ώστε να ξεκινήσει η απαραίτητη διαδικασία”.
Πρόκειται για μία χρονοβόρα ενέργεια, καθώς σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο διευθυντής, απαιτούνται για τις πιστοποιήσεις των πτυχίων, μία σειρά εγγράφων από πολλούς φορείς. Παρόλα αυτά, προχώρησε στην εκτίμηση πως, “εντός του επόμενου μήνα το αργότερο θα έχουν προσληφθεί”, όμως όπως κατέληξε, γίνεται αντιληπτό σε όλους ότι, “θα έχει περάσει σχεδόν το καλοκαίρι”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου