Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

10 Υπερφυσικά φαινόμενα και προλήψεις στα νοσοκομεία

                     


Αποτέλεσμα εικόνας για 10 Υπερφυσικά φαινόμενα και προλήψεις στα νοσοκομεία


Κανένας άλλος κλάδος δεν έρχεται τόσο κοντά με το θάνατο, όσο αυτός των Υγειονομικών: ανανήψεις και επιστροφή στη ζωή, απώλειες ατόμων που δε θέλουν να φύγουν, σιωπηλές προσευχές.
Είναι λογικό, με τον καιρό οι εργαζόμενοι να ευαισθητοποιούνται και να αναπτύσσουν μια 6η αίσθηση σχετικά με την εξέλιξη κάποιων καταστάσεων.
Συλλέξαμε μερικές τέτοιες κοινές προλήψεις/παρατηρήσεις που αιωρούνται στα Ελληνικά νοσοκομεία:
1.Η κατάρα του «η»:  αν σας ρωτήσει κανείς «πώς πάει η βάρδια/εφημερία;», ποτέ μην
απαντήσετε με κάποια λέξη που να αρχίζει από ήτα. Με το που εκστομίσετε «ήσυχα» ή«ήρεμα», να είστε έτοιμοι για την ολική καταστροφή. Οτιδήποτε που μπορεί να πάει στραβά, θα συμβεί. Είναι σα να παρακολουθούν τα κακά πνεύματα παλαιών διευθυντών/προϊστάμενων της κλινικής και να θέλουν να εκδικηθούν την ομαλή σας (είδατε, χωρίς ήτα!) βάρδια/εφημερία.




2.Η πανσέληνος: είναι τόσο συχνή η παρατήρηση ότι οι χειρότερες βάρδιες/εφημερίες γίνονται όταν έχει πανσέληνο, που έχουν διεξάγει πολλαπλές μελέτες γι αυτό! Πέραν της ήπιας επίδρασης στον ψυχισμό («σεληνιάστηκε»)(..μα καλά, λυκάνθρωπους νοσηλεύουμε;), δεν έχει αποδειχτεί κάποιος άλλος συσχετισμός.





3.Η βροχή: η κακοκαιρία είναι ο καλύτερος φίλος του Υγειονομικού. Με εξαίρεση τους Ορθοπαιδικούς (λόγω αυξημένων ατυχημάτων), αν δείτε μαύρα σύννεφα, να είστε προετοιμασμένοι για μια καλή βάρδια/εφημερία (πάλι χωρίς ήτα!). Έχει ερμηνευτεί ως ένα φυσικό «φίλτρο» για τα περιστατικά που δεν είναι και τόσο επείγοντα («βρέχει πολύ έξω, άσε.. θα πάω αύριο στο γιατρό»).




4.Το ντέρμπυ: για όσο διαρκεί, συν δύο ώρες πριν και μετά, ένας μεγάλος ποδοσφαιρικός αγώνας (για κάποιο λόγο δεν ισχύει για το μπάσκετ!), η προσέλευση στα νοσοκομεία μειώνεται δραματικά. Σε ένα βαθμό καταλαβαίνουμε το να είσαι «άρρωστος» ποδοσφαιρόφιλος και να θέλεις να περιμένεις μέχρι το τελικό σφύριγμα για να πας στο νοσοκομείο για την οξεία κοιλία που έχεις, αλλά.. να μην πας ούτε τη γιαγιά σου που έχει σπάσει τη λεκάνη της; Εδώ έχει αποδοθεί η εξήγηση ότι όλοι βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους και καθιστοί στον καναπέ, οπότε μειώνονται οι δραστηριότητες που θα τους εκθέσουν σε κίνδυνο (όπως η οδήγηση, το σεξ, το σεξ κατά την οδήγηση, κλπ).







5.Τρίτη και 13: όταν διαλέγετε βάρδιες/εφημερίες, έχετε το νου σας να αποφύγετε τέτοιες ημερομηνίες. Υπάρχει κανένας λόγος να παίζετε με την τύχη σας; Για τους σινεφίλ (και τους Ψυχιάτρους), επίσης να αποφεύγετε την Παρασκευή και 13.





**ΠΡΟΣΟΧΗ: ακολουθούν λίγο .. ανατριχιαστικές προλήψεις σχετικά με το θάνατο των ασθενών. Μην τις διαβάσετε βράδυ ή αν εύκολα σας αγριεύουν τα υπερφυσικά.**

6.Η μύγα: είναι καταχειμώνο, έχετε κλειστά τα παράθυρα, αλλά με κάποιον τρόπο βρέθηκε μια μύγα στο θάλαμο; Κάποιος που νοσηλεύεται εκεί δε θα πάει καλά. Παρατηρώντας το σημείο που περιτριγυρίζει και κάθεται η μύγα, θα εντοπίσετε και τον υποψήφιο για επιπλοκές. Αν μάλιστα προσγειωθεί στη μύτη του, τότε καλέστε την ομάδα ανάνηψης – είναι θέμα λίγων λεπτών! Κάποιοι έχουν ερμηνεύσει την παρατήρηση αυτή με βάση τα 8 σμήνη των εντόμων που μαζεύονται μεταθανάτια (ρωτήστε κάποιον Ιατροδικαστή να σας πει) – ότι η μύγα μπορεί και μυρίζει πχ τη μεταβολική οξέωση ή τη μικροβιαιμία που δεν έχετε πάρει χαμπάρι εσείς ακόμα. Κάποιοι άλλοι λένε ότι η μύγα είναι ο ίδιος χάρος μεταμφιεσμένος, που έχει έρθει να διαλέξει το θύμα του.


7.Το παράθυρο: ενώ δε φυσάει καθόλου έξω, ανοίγει μόνο του κάποιο παράθυρο στο θάλαμο; Αρχίστε αμέσως να στέλνετε εργαστηριακά και να εξετάζετε τους ασθενείς! Έχει έρθει ο χάρος από το παράθυρο για να πάρει το επόμενό του θύμα ή έχει αρχίσει η ψυχή κάποιου μα βρει τρόπο να φύγει. Πώς αλλιώς να εξηγείται;






8.Ο παπάς: έχετε κάποιον ασθενή σε βαριά κατάσταση και με την άκρη του ματιού σας βλέπετε να περνά έξω από το θάλαμό ένας παπάς; Δε θα πάνε καλά τα πράγματα. Πολλές φορές αν τρέξετε να προλάβετε τον παπά μπορεί να μην τον βρείτε ποτέ..





9.Τα αυτιά: κάποιοι λένε ότι τα μάτια είναι τα 
παράθυρα της ψυχής – κάποιοι Υγειονομικοί λένε ότι είναι τα αυτιά. Αν δείτε σε ασθενή να κατσαρώνουν τα αυτιά του (!) , τότε είναι σημάδι ότι θα τον χάσετε. Ερμηνεία δεν έχει δοθεί ακόμα, και να είμαστε ειλικρινείς, δεν το έχουμε δει ποτέ.








10.«Θα πεθάνω»: το «αίσθημα επικείμενου θανάτου» περιγράφεται στα βιβλία σαν σύμπτωμα διαφόρων νόσων. Όταν λοιπόν σας πει ο ασθενής «θα πεθάνω», καλό είναι να τον προσέξετε πριν απαντήσετε μηχανικά «μια χαρά είσαι». Άλλωστε, ο κινηματογράφος μας έχει συνηθίσει σε παρόμοιες σκηνές («σκύψε να σου ψιθυρίσω κάτι, γιατί πεθαίνω»). Μπορεί κάποιοι άνθρωποι να έχουν τόσο καλή επαφή με το σώμα τους που να αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται λίγο πριν τον θάνατο. Μπορεί κάποιοι να μπορούν να επικοινωνούν με τον άλλο κόσμο στα τελευταία τους λεπτά (πολλές ιστορίες για μεταθανάτιες εμπειρίες ατόμων που ανένηψαν έχουμε ακούσει). Μην ξεχνάμε ότι στο ίδιο κρεβάτι που νοσηλεύεται ο άρρωστος έχουν φύγει εκατοντάδες ψυχές – κάποια από αυτές μπορεί να έμεινε πίσω και να τον προειδοποιεί..


*Σκοπός του άρθρου δεν είναι να τρομάξουμε τις βραδινές βάρδιες, ούτε να εξηγήσουμε με αντι-επιστημονικό τρόπο κάποια φυσικά φαινόμενα. Θα ήταν όμως ενδιαφέρον να μας πείτε τις δικές σας προλήψεις ή παρατηρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου