Σε θέση μάχης βρίσκεται ο χώρος της υγείας για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, αλλά και τα νομοσχέδια που φέρνει στη Βουλή η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, μεταξύ των οποίων του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται την Παρασκευή και περιλαμβάνει διατάξες φωτιά για το ασφαλιστικό.
Γιατροί
Μόλις χθες ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έστειλε κοινή επιστολή με τους Προέδρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), αλλά και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με την οποία ζητά από την Κυβέρνηση και την τρόικα να αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, ενώ για το κρίσιμο αυτό θέμα του κλάδου διοργανώνεται και κοινή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης.
Στην επιστολή τους ζητούν, μεταξύ άλλων, η Πολιτεία συναισθανόμενη τις δυσχέρειες στην αγορά εργασίας να μην προχωρήσει σε κατάργηση της δυνατότητας που δόθηκε πριν λίγους μήνες στους νεότερους στο επάγγελμα (δηλαδή όσοι μπήκαν μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.
Φυσικοθεραπευτές
Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο νέων απεργιακών κινητοποιήσεων, από την πλευρά τους, οι φυσικοθεραπευτές όλης της χώρας, οι οποίοι επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί μία "νοσηρή κατάσταση με τον ΕΟΠΥΥ" και πως "αδυνατούν να πειστούν πως υπάρχει διάθεση εκ μέρους του Οργανισμού για την 'αποκατάσταση της νόσου' ".
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών - 250 μέλη του οποίου κάθε χρόνο εγκαταλείπουν την Ελλάδα προκειμένου να εργαστούν στο εξωτερικό- καταγέλλει επίσης πως σήμερα δεν αποδίδονται τα χρέη των παλαιών Ταμείων προς τους Φυσικοθεραπευτές με αποτέλεσμα το Ελληνικό Κράτος να οφείλει δεδουλευμένα 5 ετών (ληξιπρόθεσμες οφειλές), ενώ την ίδια ώρα δεν υποβάλλεται ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών έτσι ώστε να φορολογούνται τα εισπρακτέα ποσά και όχι τα ανείσπρακτα όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αποτελώντας έτσι παγκόσμια πρωτοτυπία.
Εργαζόμενοι νοσοκομείων
Με συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Παρασκευής (ημέρα ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου) απαντά στις προθέσεις της Κυβέρνησης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, ΠΟΕΔΗΝ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της "Στο μόνο που διαφοροποιείται η σημερινή Κυβέρνηση από τις προηγούμενες, είναι ότι τα Εφαρμοστικά Νομοσχέδια του Μνημονίου 3, κατατίθενται στη Βουλή προς ψήφιση, όχι με την διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά του 'ενισχυμένου επείγοντος' ".
Και συμπληρώνεται: "Το Μνημόνιο 3 εφαρμόζεται με διαδικασίες και Fast-Track 'στο όνομα δήθεν της λαϊκής νομιμοποίησης' η οποία δεν υφίσταται, αφού οι ψηφοφόροι ψήφισαν παράλληλα Προγράμματα και όχι Μνημόνια τα οποία συνεχίζουν να διαλύουν ότι έχει απομείνει από εισοδήματα και κοινωνικά δικαιώματα. Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι με τα περίφημα ισοδύναμα, ότι κερδίζουν οι πολίτες στη μία τσέπη το χάνουν από την άλλη. Και μάλιστα χάνουν πολύ περισσότερα.
Φαρμακοποιοί
Εν τω μεταξύ, επαφές με τους εκπροσώπους του Γερμανικού και του Αυστριακού Συλλόγου στην διάρκεια της συνάντησης με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στο Βερολίνο. Μετά το τέλος συνάντησης που είχε, δε, ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος ζήτησε από την Γερμανική αντιπροσωπεία να στηρίξει τις θέσεις των ελλήνων φαρμακοποιών και στα ευρωπαϊκά όργανα ενώ ταυτόχρονα τους προσκάλεσε να συνυπογράψουν στην Ελλάδα Χάρτα Συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων των τριών χωρών στο οποίο να αναδεικνύεται η Ανεξαρτησία του Φαρμακοποιού και η ρύθμιση της λειτουργίας του Φαρμακευτικού Συστήματος έτσι ώστε να διασφαλίζεται με τον καλύτερο τρόπο η Προστασία της Δημόσιας Υγείας".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου