Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Αγαπητέ... blogger...Aπεράθου...


         

Αγαπητέ  blogger  http://apeiranthos-naxos.blogspot.gr/, διάβασα την απάντηση που έδωσες με αφορμή το σχόλιο στο κείμενο για τις ελλείψεις  του ιατρείο της Απειράνθου.
Κατ'αρχήν θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι  το σχόλιο αυτό έγινε μέσα από την ηλεκτρονική ταυτότητα, πιστός στην αρχική αξία των Bloggers που δεν είναι η αυτοπροβολή αλλά η ενημέρωση -διακίνηση ιδεών   και γνωρίζοντας για τα "ηλεκτρονικά ίχνη" όπως αναφέρεις και εσύ .Οπότε το σχόλιο έγινε μέσω αυτών και όχι με ένα ψεύτικο όνομα , όχι από φόβο, αλλά συνειδητά και    με απόλυτη γνώση για το αν κάποιος θέλει να με βρει να μην δυσκολευτεί καθόλου .Άλλωστε δεν θα διαφωνήσουμε πιστεύω, στο ότι εδώ ήμαστε μια κλειστή κοινωνία και λίγο πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας ...Εν πάση  περιπτώσει , αν υπάρχει περαιτέρω  επιθυμία  να γνωριστούμε από κοντά νομίζω ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο ,εξάλλου  όποιον συνάδελφο και να ρωτήσετε εδώ στο Κ.Υ. Νάξου με γνωρίζει. 

Ας επανέλθουμε όμως στο προκείμενο .Διάβασα το άρθρο  και μπορώ να  πω ότι συμφωνώ επί της ουσίας για την κατάντια στο χώρο της υγείας σε πανελλαδικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Είμαι στον υγειονομικό χώρο αρκετά χρόνια και θα μου επιτρέψετε  να γνωρίζω μερικά πράγματα παραπάνω, όχι για καν'άλλο λόγο αλλά γιατί λειτουργώ μέσα σ' αυτόν. Γνωρίζω πολύ καλά για τις συντεχνίες του χώρου  και ότι η απαξίωση του Ε.Σ.Υ. έγινε εσκεμμένα ούτως ώστε να υπάρξει πλήρης και καθολική ιδιωτικοποίηση της δωρεάν δημόσιας υγείας - περίθαλψης - πρόνοιας . 
Φυσικά και πρέπει να αγωνιστούμε να ανατρέψουμε αυτή τη ζοφερή κατάσταση και καλά κάνει  ο πρόεδρός και διεκδικεί για το ιατρείο του χωριού τα αυτονόητα θα έλεγα εγώ. Όλοι χαρήκαμε όταν είδαμε  κάποιους Απειραθίτες  να φωνάζουν έξω από το Κ.Υ. Νάξου πριν λίγο καιρό για θέματα υγείας ( καλό θα ήταν βέβαια την επόμενη φορά να συνενωθούν  και με τα άλλα χωριά της Νάξου που βιώνουν τα ίδια προβλήματα ώστε το κίνημα να γίνει πιο μαζικό) και  ήμασταν εκεί  να ενώσουμε  τις φωνές μας  με τα δίκαια αιτήματά τους . Για να έχουμε όμως μια σφαιρική και  όσο το δυνατό πιο αντικειμενική άποψη για το ποιοι είναι υπεύθυνοι για την άθλια κατάσταση που έχει περιέλθει  η δημόσια υγεία πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να δούμε από την ίδρυση του Ε.Σ.Υ έως την υπογραφή του πρώτου μνημονίου που ρητώς και κατηγορηματικώς έλεγε ότι από τα 130 νοσοκομεία που υπήρχαν στην Ελλάδα έπρεπε να μείνουν μόνο 80 .Ένα τέτοιο "εργαλείο" είναι η μπροσούρα για την υγεία της Ανοιχτής Συνέλευσης Νάξου, που αναλύει την πορεία αυτή σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο μέσα από τους αγώνες που έχουν δοθεί .Το λέμε αυτό ώστε να μην παίρνει η μπάλα όποιον'άναι    για το ότι στραβό συμβαίνει σε αυτό τον ευαίσθητο χώρο. Κάτι τέτοιο συνέβη στο ιατρείο της Απειράνθου τις προάλλες   μεταξύ του προέδρου και της αγροτικού ιατρού . Σύμφωνα με την άλλη άποψη λοιπόν, η αγροτικός ιατρός δέχθηκε λεκτική βία και  ανάρμοστη  βίαιη συμπεριφορά με αυταρχική μέθοδο από τον πρόεδρο και αναγκάστηκε να αποχωρήσει μη μπορώντας να συνεχίσει να λειτουργεί λόγω της σύγχυσης που επήλθε από τη βίαιη   λεκτική επίθεση.  Σε αυτό το σημείο  θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η εν λόγω αγροτικός ιατρός εθελοντικά  πηγαίνει στα χωριά και εξυπηρετεί τους ασθενείς γιατί η θέση της δεν είναι καν  στην Απείρανθο. Παρόλα αυτά όταν της προτάθηκε να γυρνάει με δικό της μέσο τα χωριά της Νάξου γιατί δεν υπήρχαν άλλοι αγροτικοί ιατροί να καλύψουν τις ανάγκες το έκανε μετά χαράς. Αυτό το αναφέρουμε όχι για να δικαιολογήσουμε κανένα αλλά τουλάχιστον να μάθουμε επιτέλους να εκτιμάμε κάποια πράγματα . Οι αγροτικοί ιατροί, ως επί  το πλείστον, ανέκαθεν ήταν αυτοί που στήριξαν την υπόθεση υγεία σε τοπικό επίπεδο και όχι μόνο,με την ανιδιοτέλεια και το ήθος που τους διακρίνει σεβόμενοι-ες τον όρκο του Ιπποκράτη .Οι δε "μεγάλοι" ιατροί ως είθισται να τους αποκαλεί ο κόσμος που έχουν περάσει από το Κ.Υ. Νάξου έχουν μερίδιο ευθύνης για την τωρινή κατάσταση γιατί δεν αγωνίστηκαν σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο  όπως θα έπρεπε για την αναβάθμιση του κέντρου υγείας σε δευτεροβάθμιο νοσοκομείο.Και η σιωπή μερικές φορές είναι ενοχή...
Έγινε λόγος στην καταγγελία  για μια λίστα με τις ελλείψεις του αγροτικού ιατρείου.Πιστεύετε ειλικρινά ότι είναι λόγος να γίνετε όλη αυτή η ιστορία όταν δεν υπάρχει καν ιατρός να πλαισιώσει το εν λόγω ιατρείο? Τι να το κάνω εγώ αν έχω ένα οργανωμένο ιατρείο αλλά δεν έχω γιατρό να το λειτουργήσει .Το ίδιο συμβαίνει και στο Κ.Υ Νάξου. Έφτιαξαν ένα δευτεροβάθμιο εξοπλισμένο  νοσοκομείο μεν  αλλά δεν το στελέχωσαν με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό .Παράδειγμα τα χειρουργεία και το τμήμα τεχνητού νεφρού που είναι υπερσύγχρονα αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ λόγω έλλειψης ιατρών, νοσηλευτών και τεχνικών. Με λίγα λόγια θέλω να πω ότι  η κοινωνία πρέπει να μελετήσει - ιεραρχήσει  τις προτεραιότητες σχετικά με τους αγώνες που πρέπει να δοθούν για δωρεάν αναβαθμισμένη δημόσια υγεία και όχι να κάνει επιθέσεις στους  εργαζόμενους  που στο κάτω κάτω αυτοί είναι που στηρίζουν μέχρι τώρα με φιλότιμο, το σύστημα υγείας να μην καταρρεύσει. Αυτό που μπορούμε να προσάψουμε στους   εργαζόμενους είναι ότι μέσω των δύο σωματείων  που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο Κ.Υ. δεν έχουν πολεμήσει συλλογικά για τον κοινό στόχο και έχουν παραμείνει ανενεργά ,σωματεία σφραγίδες δλδ ,με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η παραμικρή αντίσταση στον κατήφορο.Τέτοια θέματα σαν της Απειράνθου θα έπρεπε να τα αναδεικνύει ένα  σωματείο εργαζομένων σε συνεργασία φυσικά με τις τοπικές κοινωνίες.
Δεν θέλω να αμφισβητήσω την καλή πρόθεση και το ενδιαφέρον του προέδρου για τον τόπο του ,αλλά θα μου επιτρέψετε να κάνω το ίδιο για την αγροτικό ιατρό που έχει δώσει τον καλύτερο της εαυτό  για την υπόθεση υγεία στη Νάξο  όντας Νάξια και η ίδια.Η υπόθεση, ζήτησα τη λίστα ,δεν μου δίνουν τη λίστα ,που είναι η λίστα κλπ νομίζω ότι δεν είναι ο σωστός τρόπος να διεκδικήσουμε αναβάθμιση της υγείας στην Απείρανθο και θυμίζει την παροιμία που λέει ότι βλέπω το δέντρο και χάνω το δάσος.Επίσης θα ήθελα να δω και την ίδια δυναμικότητα και "τσαμπουκά"  όταν έρχονται πολιτικοί στο χωριό όπως ο Βρούτσης πρώην υπουργός  φτώχειας και ανεργίας  που αυτός και οι όμοιοι του έχουν  την μεγαλύτερη  ευθύνη για το ότι δεν είναι εξοπλισμένο το ιατρείο ,χωρίς  γιατρό σε μόνιμη βάση και όχι να τον καλωσορίζετε, η μήπως ζητάω πολλά ...  Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στα τρία blog (Τέχνης Άνεμος - Νάξος Υγεία - Πάρτ' Αλλιώς ) που διαχειρίζομαι και να πω ότι κάνω ότι μπορώ για να   παρέχω μέσω αυτών ποιοτική και αντικειμενική ενημέρωση και είμαι περήφανος γι'αυτά.      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου